Pierogi. Istnieją w tysiącach form i niezliczonych kombinacjach na całym świecie. Jeśli jesteście fanami teorii spiskowych i uważacie, że wszystkie kultury mają jedno źródło to tejże jedności szukać powinniście nie w architekturze czy mitologiach, ale właśnie w pierogach! Zapraszamy Was do odkrycia sztandarowego dania kuchni gruzińskiej – kolendrowych chinkali, nazywanych przez nas pierożkami mocy!

Polskie pierogi i uszka, włoskie ravioli i tortellini, balijskie dim sum, indyjskie samosy, japońskie gyoza, uzbeckie manty, litewskie kołduny, chińskie won tony, rosyjskie pielmieni i wareniki, żydowskie kreplechy i  argentyńskie empanadas. Oszołomieni? A to dopiero początek listy!

I oczywiście gruzińskie chinkali

chinkali

 

Otwórzcie butelkę dobrego, czerwonego wina (optymalnie gruzińskie Saperavi!) , przygotujcie wszystkie składniki i przygotujcie sobie gruzińskie pierogi mocy, po których wejdziecie na każdą górę i podbijecie świat!

 

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli

Farsz:

  • 700 gr mielonego mięsa* *Wymieszaj pół na pół wieprzowinę z wołowiną. Jeśli masz taką możliwość, zrób chinkali z dodatkiem baraniny. Wymieszaj ją wtedy w równych proporcjach z wołowiną i wieprzowiną.
  • szklanka mięsnego bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • solidna garść świeżej kolendry
  • łyżeczka zmielonej kolendry
  • posiekana cebula
  • 1/2 garści siekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz

chinkali - farsz

 

Zacznij od przygotowania farszu. Wszystkie składniki nalezy dokładnie ze sobą wymieszaj. Czosnej przeciśnij przez praskę. Dolewaj bulionu aż farsz będzie bardzo wilgotny. Dzięki temu po ugotowaniu w twoich chinkali pojawi się ten cudowny, aromatyczny bulion. Na ilość mięsa podaną w przepisie będziesz potrzebował 1 – 1,5 szklanki bulionu.

 

 

chinkali - ciasto

Teraz napij się wina, bo zasłużyłeś i zajmij się ciastem.

Mąkę należy połączyć z wodą i szczyptą soli i wyrabiać przynajmniej przez 5 minut podobnie jak ciasto na nasze pierogi. Ciasto na chinkali powinno być tylko odrobinę bardziej elastyczne. Jak już będzie gotowe, rozwałkuj je na podsypanej maką stolnicy i za pomocą dużej szklanki lub miseczki wycinaj z niego owale o średnicy mniej więcej 10 centymetrów.

chinkalichinkali

Na środku każego okręgu połóż łyżkę farszu. Teraz najważniejsze. Weź łyk wina i skoncentruj się. Zawiń ciasto tak, by stworzyło sakiewkę i uszczypnij razem koniec, tworząc charakterystyczny "sutek".

chinkali

Teraz wystarczy ostrożnie włożyć pierożki do osolonego wrzątku i gotować przez kilka minut aż zaczną wypływać na powierzchnię. Gotowe!

Smacznego!

 

Podoba Ci ten artykuł? Podziel się nim z innymi !
  • Jakież to musi być pyszne 🙂

    • Daria Boruta

      Są najlepsze na świecie 🙂

  • Anna Sz

    Jaka ilość chinkali z tego wychodzi? 🙂

    • Daria Boruta

      Porcja na 4 głodne osoby 🙂