Kuchnia Iranu jest jak "Baśnie z 1001 nocy" – uwodzicielska i kusząca zmysłowymi wrażeniami, które czekają każdego, kto będzie miał szczęście jej spróbować. Niestety, jest także słabo znana w porównaniu do kuchni arabskich, tureckich i libańskich, które zdążyły podbić serca wielu smakoszy. Kuchnia irańska w niczym nie ustępuje swoim sąsiadkom z pobliskich krajów. Jest bogata, urzekająca i różnorodna. Poznajcie więc perskie przysmaki!

Tradycją wielu kuchni Bliskiego Wschodu są uczty. Wiele różnorodnych potraw i dodatków trafia na stół, by wszyscy biesiadnicy mogli wybierać i częstować się ulubionymi przysmakami.  Czego możecie oczekiwać?

perskie przysmaki

Z popularnych irańskich dodatków koniecznie trzeba wymienić ryż oraz wypiekane w piecach płaskie pieczywo. Ryż jest wyjątkowy i różni się od tego, czego mogłeś próbować w krajach azjatyckich. Gotuje się go al dente i doprawia szafranem lub esencją szafranową, dzięki czemu zyskuje piękny, złoty kolor i fantastyczny zapach. Persowie lubią podawać tak przygotowany ryż z berberysem lub ziołami – natką, szczypiorkiem, kolendrą. Pierwszy zawdzięcza rubinową czerwień i cierpko – slodki smak berberysowi, natomiast druga wersja zachwyci Cię świeżością i zielonym kolorem pachnących ziół.

perskie przysmaki

Niepodzielnym władcą kuchni irańskiej jest grill! Pieczone mięsa zamarynowane w oliwie i lokalych przyprawach – wołowina, kozina czy oczywiście jagnięcina w postaci kebabów podbiją Twoje serce od pierwszego kęsa. Jeśli kochacie kumin rzymski tak mocno jak ja, to znajdziecie się w raju! Kebaby najczęściej mają postać mielonego mięsa pachnącego od przypraw, ale znajdziecie też baraninę lub wołowinę z kością oraz kurczaka. Wszystkie kebaby łączy jednak wyjątkowa przyprawa, czyli sumak.
Jeśli w sklepie traficie na nią to kupujcie bez wahania i najlepiej na zapas! To właśnie ona nadaje irańskim kebabom wyjątkowy smak.
Poza kebabami popularnym daniem są specyficzne gulasze. Spotkacie tu duszone mięso z ziołami i przyprawami, ale też bakłażany. Mięsu mogą  towarzyszyć ziarna granatu, pasta z orzechów włoskich i oczywiście bardzo charakterystyczne dla Iranu suszone limonki.
Kultowym daniem jest gulasz przyrządzany z mięsa, grochu i bakłażanów, który nabiera pięknej, szafranowej barwy od przypraw i suszonych limonek. Tradycyjnie podaje się go na święto Aszury.
Warto też spróbować jogurtowego napoju doprawianego sola, pieprzem i czosnkiem, chociaż grozi to dozgonnym uzależnieniem. Wszystkie indyjskie lassi chowają się przy dobrych ayranie!

            perskie przysmaki perskie przysmaki

Irańskie słodkości nie biorą jeńców! Są szalenie słodkie, ociekają miodem, syropem, chrupią od prażonych orzechów i pachną wodą różaną. Dla przeciętnego Europejczyka trudne do zjedzenia bez olbrzymiej dawki gorzkiej, czarnej herbaty (dostaniecie słodką, to pułapka!). Zbyt słodkie, ulepkowate… Dla koneserów.

Podoba Ci ten artykuł? Podziel się nim z innymi !