Sarawak laksa jest zupą kultową i wyjątkową. Prawdziwą zjecie wyłącznie w Kutching. Przepis na nią stanowi tajemnicę, ponieważ pastę, która jest bazą smakowo – przyprawową opatentowała i sprzedaje wyłącznie jedna duża firma. Nie po to jednak natura obdarzyła mnie smakiem i nosem psa policyjnego, żebym musiała oddać niezależność w ręce korporacji i poszukiwać zapakowanej w plastikową torebkę pasty! na innych stronach każą wam użyć gotowej pasty. Cieniasy!

Sarawak LaksaTen przepis zawdzięczanie litrom zupy, którą żywiłam się w Kutching (o samej wyprawie przeczytasz tutaj) notując swoje spostrzeżenia i potem szukając odpowiednich zapachów w sklepach z przyprawami. W oryginale w przepisie znajdziecie orzech kukui, który u nas jest niedostępny. Zastąpcie 15 g orzechów brazylijskich i łyżką dobrego oleju kokosowego.

 

CSI: Borneo przedstawia Sarawak Laksa!

Składniki:

Najtajniejsza pasta na świecie:

  • 10 dag cebuli (czyli jedna duża lub 5 – 6 szalotek)
  • 5 g pasty z krewetek (nie pomijajcie tego składnika, to najważniejszy element!)
  • 5 g czyli garstka suszonych papryczek chilli namoczonych wcześniej we wrzątku
  • 20 g trawy cytrynowej (rozgnieć ją trochę nożem)
  • 15g świeżego imbiru
  • 30g galangalu (dwa razy więcej niż imbiru, bo jest delikatniejszy!)
  • 10g świeżych papryczek chilli (tak, tak!)
  • 7-8 ząbków czosnku
  • Łyżeczka proszku curry
  • Łyżeczka ziaren białego pieprzu

I teraz upraż na patelni:

  • 1/4 szklanki ziaren białego sezamu
  • 1/2 łyżeczki nasion kopru
  • 2 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżeczka gałki muszkatałowej
  • łyżeczka goździków – dodaj do reszty i zblenduj dokładnie wszystkie składniki aż powstanie gładka pasta. To jeszcze nie koniec przygotowań!

Sarawak Laksa - wok

Teraz rozgrzej na patelni lub w woku jakieś 130ml oleju i dodaj pastę. Smaż ją jakieś 15 minut, mieszając i uważaj, żeby nie przypaliła się.
W tym czasie namocz we wrzątku pastę z tamaryndowca (50g) i do upływie 15 minut dodaj na patelnię razem z trzema łyżeczkami soli i łyżkę cukru.

 

Gotuj na małym ogniu przez pół godziny aż pasta zrobi się brązowa.

Nadążacie za mną? To dobrze, bo to dopiero początek! Teraz musicie przygotować wywar do zupy.

  • 1 nieduży kurczak w całości
  • 1 kg surowych krewetek – w skorupkach i z łapami. Te skorupy są bardzo ważne, bo nadadzą zupie cudownie słodki smak!
  • 500g mleczka kokosowego (lepiej przygotujcie go trochę więcej, w razie gdyby uzyskana ostrość pasty przerosła wasze oczekiwania i możliwości)

Kurczaka ugotujcie w 2 litrach wody. Wywar odlejcie, a kurczaka obierzcie z mięsa, porwijcie na małe kawałki i odłóżcie osobno.

Sarawak Laksa - krewetki

Czas na krewetki! Obierz je ze skorup, głów i zostaw te cenne "odpadki". Z obranych krewetek wyjmij przewody pokarmowe, bo nikt nie lubi krewetek z gównem!

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia rozłóż kości z kurczaka i skorupy z krewetek. Piecz je w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Piecz pół godziny, ale uważaj, żeby się nie przypaliły!

Wstaw garnek z wywarem z kurczaka na gaz i dodaj do niego upieczone kości i skorupy z krewetek. Gotuj całość przynajmniej godzinę, żeby wywar był mocno aromatyczny.

Myślisz, że to już koniec? Jeszcze trochę!

Przecedź zupę i wywal odpadki. Teraz już na dobre. Dodaj do zupy przygotowaną wcześniej pastę i gotuj przynajmniej 45 minut. Ponownie przecedź 🙂 Zmęczony? Zbliżamy się do końca!
Teraz dodaj mleczko kokosowe i przypraw do smaku. Nie żałuj sobie soli! Jeśli zupa nie jest dość kwaśna, dodaj soku z limonek lub cytryn, a jeśli jest nieco zbyt kwaśna – trochę cukru.
Zupa gotowa!

Teraz podanie, bo to jeszcze nie koniec. Obiecuję, że warto przejść przez to wszystko, żeby zjeść prawdziwą Sarawak Laksa!

  • 3 jajka
  • krewetki
  • kiełki fasoli mung
  • porwane mięso z kurczaka
  • świeża kolendra
  • limonki w ćwiartkach
  • makaron ryżowy – przygotowany (zwykle wystarczy go namoczyć we wrzątku).

Sarawak Laksa

 

Rozbełtaj jajka, dodaj soli, pieprzu i usmaż cieniutkie omlety na patelni. Pokrój je w paseczki.

W gotującej się zupie, na sitku zanurz na 2 – 3 minuty krewetki aż staną się ugotowane i różowe.

 

 

Teraz podaj…

Do głębokich misek nałóż makaron, krewetki, kiełki fasoli mung oraz pokrojone na paski omlet. Całość zalej wrzącą zupą. Posyp kolendrą, podaj z ćwiartkami limonek i natychmiast podaj 🙂
Smacznego!

Podoba Ci ten artykuł? Podziel się nim z innymi !
  • Myślałam, że uda mi się zweganizować ten przepis.. Ale to chyba niemożliwe 😀 trudno!